top of page

Glutenvrije cake: het ultieme recept voor een smakelijke traktatie

  • Foto van schrijver: Lisa H.
    Lisa H.
  • 27 mei 2024
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 29 mei 2024


Beslag aan een garde

Glutenvrij hoeft niet smakeloos te zijn. Met iets meer moeite maar toch erg makkelijk zet ook jij een lekkere glutenvrije cake of cupcakes op tafel!

Snel naar:



Ik weet nog goed de eerste keer dat we een kleine gast op een feestje hadden die geen gluten mocht hebben.

Wat eet zo'n kind dan wel? Waar zitten gluten in? Wat zijn het überhaupt? Kan ik dit kind iets aanbieden wat ze wel lekker vind?


In een notendop: gluten zitten in bepaalde granen maar nog het meeste in tarwe en in spelt iets minder. Als iemand niet tegen gluten kan ontstaat er na het eten van gluten een reactie in de darmen wat zorgt voor veel buikpijn en ongemak.


Tarwe zit in ontzettend veel producten (wat eigenlijk niet altijd nodig is vind ik zelf).


Je vind het in de meeste kant en klare voedingsmiddelen: koekjes, cake, brood, taart, ijsjes, marinade, toetjes. Je kan het zo gek niet bedenken of er zitten gluten in.


Het lijkt haast onmogelijk om iets te vinden waar ze niet in zitten.

Zelf iets maken is soms de beste maar vooral de lekkerste optie.


Dit niet droge, niet kleffe, zeer smakelijke en niet te mislukken cakerecept komt je helpen. De smaak is ook nog eens heerlijk zoet.

Zit er een natuurwinkel in de buurt en een supermarkt? Dan zit je goed. Zelf kon ik alles halen in een stadje vlakbij zonder ook maar iets te bestellen.


Lactosevrij?

Wil je de cake ook nog lactosevrij? Vervang dan simpelweg de roomboter door lactosevrije boter.

Belangrijk bij het kopen van de ingrediënten is dat er ook daadwerkelijk glutenvrij op staat. Is iets in een fabriek gemaakt waar ook gluten worden verwerkt is er een kans dat er gluten in je product zitten.

Dit recept gaat het beste in een kleine springvorm of een rechte vorm.



Lekkere glutenvrij cakerecept



Bereidingstijd: 30 minuten

Oventijd cake: 70 minuten

Oventijd cupcakes: 30 minuten


Benodigdheden:

  • Mixer plus kom om in te mixen

  • Extra kom

  • Weegschaal

  • Oven

  • Ultra schone cakevorm of een die je enkel voor glutenvrij gebruikt


Ingrediënten:

  • 225 gram roomboter (kamertemperatuur of in blokjes)

  • 170 gram kristalsuiker

  • 1 zakje bakpoeder

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 4 eieren

  • snuf zout


  • 80 gram havermeel

  • 80 gram rijstebloem (bijvoorbeeld Olvarit van de baby afdeling)

  • 40 gram tapiocameel

  • 55 gram aardappelzetmeel

  • 1 tl xantaamgom of glutenvrije broodverbeteraar



Werkwijze:


  • Is de boter niet op kamertemperatuur, snijd deze dan in blokjes en mix samen met de suiker en vanillesuiker tot het glad is.


  • Mix de eieren 1 voor 1 erbij tot dit ook weer glad is.


  • Meng de havermeel, rijstebloem, tapiocameel, aardappelzetmeel, bakpoeder en zout in een aparte kom.


  • Mix langzaam het meelmengsel erbij tot alles goed verdeeld is. Het beslag zal korrelig blijven. Langer mixen is niet nodig.

  • Vet de vorm in en bestrooi met een beetje havermeel.

  • Verdeel het beslag over de vorm.



Oven:


  • Warm de oven NIET voor! Ik heb soms het gevoel dat ik de enige ben die dit zegt. Je wil de cake niet te hard bakken.


  • Zet de cake in het midden van de oven en stel de oven in op


160 graden


  • Jups dat lijkt zacht en dat is het ook. Zo groeit je cake langzaam, wordt nooit droog en de kans op inzakken wordt aanzienlijk verkleint.


  • Laat de cake er 1 uur in zitten zonder de deur te openen. Erg belangrijk. Als je de deur halverwege opent kan je cake inzakken. Je mag hem bewonderen door het glas en genieten van de hemelse lucht die je keuken zal vullen.


  • Cupcakes gaan veel korter, na 20 minuten kun je al gaan testen.


  • Test met een sateprikker (na de baktijd he) of de cake gaar is. Als je erin prikt en eruit haalt moet de sateprikker schoon zijn. Als er nog beslag aan zit doe je de cake nog een kwartier en herhaal je de test.


  • Is de cake gaar dan laat je de cake in zijn vorm 15 minuten afkoelen. Op een rooster, een paar onderzetters, je gasfornuis. Als het maar niet in je oven is.


  • Na het afkoelen zou je de cake moeiteloos uit de vorm moeten krijgen.


  • Nog een klein beetje geduld, als je deze cake te vroeg aansnijd wil die snel uit elkaar vallen. Deze cake is iets kruimeliger dan het "glutenvolle cakerecept".


  • Bewaar de cake, als je dat überhaupt lukt, na afkoeling in de cakevorm met een luchtige folie er overheen. Luchtdicht maakt je cake klef. Helemaal open bewaren maakt je cake droog. Deze cake bewaard bijzonder goed, zelfs beter dan de "met gluten variant". In een bakje met de deksel er los op gaat super.





Tips en twists:


  • Met een vleugje kaneel krijgt je cake een lekkere nostalgische smaak.


  • Citroenrasp of sinaasappelrasp geeft een fruitige cake.


  • Deel het recept in tweeën en stop in een deel cacoapoeder voor gemengde chocoladecake.


  • De hoeveelheid suiker is niet precies, doe meer of minder naar wens.


  • De kleur suiker bepaald mede de kleur van je cake.


  • Deze cake is lager in koolhydraten dan tarwebloemcake.





Ik wens je veel plezier en genieten van deze cake. Dit recept is bij ons thuis altijd een succes.


Onze oudste maakte in groep 6 een traktatie voor de hele klas bij een spreekbeurt. Met mini gluten en lactosevrije cupcake rotsjes heeft ze iedereen verrast. En er bleef geen kruimel over!













Comentários


bottom of page